Timp rămas pana la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cetățenii din străinătate votează în zilele 8,9 si 10 noiembrie.

Candidat

Alexandru Cumpănașu

Angajament democratic

Integritate

Atitudinea față de statul de drept

Atitudine față de valorile europene și NATO

Colaborare cu securitatea

Legenda

Angajament democratic

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice antidemocratice, care să pună la îndoială democrația ca regim politic optim pentru binele individual și colectiv, sub aspectul respectării drepturilor omului, al drepturilor politice și al promovării bunăstării cetățenilor. Atitudinile de limitare a independenței presei și libertății de exprimare sunt, de asemenea, incluse. La categoria angajamentului democratic sunt marcați cu:


Candidații care exprimă curent și fățiș opinii împotriva unor valori democratice esențiale, cum sunt toleranța față de minoritățile de orice fel sau față de categoriile sociale defavorizate, respectul față de procesul electoral liber și corect sau față de libertatea de exprimare și libertatea presei.

Candidații care exprimă sporadic și/sau indirect opinii cum sunt cele de la punctul 1., inclusiv prin exprimarea unor păreri pozitive, lipsite de context, la adresa unor regimuri unanim identificate drept dictatoriale/totalitare.

Candidații care nu exprimă opinii similare celor de la punctul 1.

Integritate

- Am urmărit dacă cei care candidează sunt cercetaţi penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal sau care pun sub semnul întrebării integritatea lor.La această categorie sunt marcați cu:


Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

- Am urmărit acțiunile sau poziționarea publică a candidaților în raport cu principiile statului de drept, ale separației puterilor în stat și ale domniei legii în defavoarea domniei voinței individuale. Statul de drept se întemeiază pe trei caracteristici: nevoia de a limita conferirea de putere discreționară forțelor de guvernământ, accesul la o instanță independentă în cazul în care puterea executivă se manifestă ilegal și importanța egalității în fața legii. Considerăm atacuri împotriva statului de drept inițiativele legislative și actele administrative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturile împotriva cererilor Parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, declarațiile repetate de discreditare a instituțiilor independente ale statului sau alte acțiuni care denotă nerespectarea principiului egalității în fața legii. La această categorie sunt marcați cu:


Candidații care, în calitate de parlamentari, au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ÎCCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente, dar şi candidații care, în calitate de membrii ai Guvernului, au inițiat acțiuni sau acte administrative de natură a limita independența justiției și/sau a limita acțiunile altor puteri în stat (președinte, parlament).

Candidații care au avut poziționări susținute și repetate împotriva domniei legii, a principiilor separației puterilor în stat.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene/euro-atlantice

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice anti-occidentale ori declarații și/sau acțiuni publice împotriva valorilor promovate de UE/SUA și apărate de NATO, valori aferente generic democrației liberale moderne, care includ democrația politică, drepturile omului, libertatea de exprimare etc. La această categorie sunt marcați cu :


Candidaţii care au o exprimare constantă, uneori virulentă, anti-occidentală, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE/NATO și care promovează o retorică suveranistă. De asemenea, tot aici sunt incluşi candidaţii care fac declarații și/sau au acțiuni publice împotriva valorilor europene și euroatlantice, inclusiv în sprijinul regimurilor de tip iliberal.

Candidaţii care au avut cel puțin o poziție anti-occidentală exprimată sau care au contestat sporadic obiective și valori ale UE/NATO, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă.

Candidaţii care nu au exprimat nicio poziție publică anti-occidentală, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE/NATO, acoperite însă de angajamentul lor clar pro-occidental.

Colaborare cu Securitatea

– Am urmărit dacă cei care candidează au colaborat sau nu cu fosta Securitate, așa cum este definită această legătură în Legea de funcționare a Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La această categorie sunt marcați cu :


Candidații care au fost declarați de instanță colaboratori ai Securității ca poliție politică.

Candidații care au verdict de necolaborare cu Securitatea.

Notă: la această categorie, nu există nivel de risc mediu.

Poți contribui și tu la punctajul candidatului

Pentru a putea vota acest canditat, te rugam logheaza-te cu facebook:


Rezultate punctaje (Repondenti: 136 )

Criteriu Risc minim Risc mediu Risc ridicat
Angajament democratic8.8 %18.4 %72.8 %
Integritate13.2 %5.1 %81.6 %
Atitudinea față de statul de drept12.5 %22.1 %65.4 %
Atitudine față de valorile europene și NATO15.4 %23.5 %61.0 %
Colaborare cu securitateaNon-colaboratorColaborator
*51.5 %48.5 %

Alexandru Cumpănașu

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Candidat Independent (AC)

Liceu

Activitate profesională

Alexandru Cumpănașu nu şi-a publicat CV-ul online. Informațiile despre studiile sau cursurile la care a participat, precum și informațiile despre experiența sa profesională ori despre firmele în care este acționar sunt extrase din presă (mainnews.ro/, G4Media, Realitatea TV, EVZ).
 • 2018 -  Realizatorul emisiunii „Ambasador”, la Antena 3
 • 2017 - prezent - Asociat unic și administrator al EDP Exclusive Consulting
 • 2016 - Asociat TAF Solutions SRL
 • 2015-2017 - Realizatorul emisiunii „Ambasador România”, la Realitatea TV
 • 2015 - prezent -Președinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, denumită inițial Coaliția Națională pentru Absorbția Fondurilor Structurale
 • 2005-2006 Colaborator, coordonator de proiect la Asociația Română pentru Transparență/Transparency International Romania
 • 2004 - Director executiv al Asociaţiei pentru Implementarea Democrației
 • Angajat la Asociația de Acreditare din România
 • Angajat la Romaqua Group
 • Salariat - SNSPA
 • Salariat – UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Educației Național)
 • Secretar General al Asociației pentru Bună Guvernare
 • Vicepreședinte al Fundației Colegiul Național de Apărare
 • Membru în Marea Lojă Națională din România

Activitate politică

 • Fost membru PNL
 • Fost președinte al Tineretului Național Liberal Organizația Caracal și vicepreședinte la nivel județean
 • Pretinde că a ieșit din politică la vârsta de 19 ani (anul 2000)

Angajament democratic

În 2017, în urma unor declarații publice ale lui Kelemen Hunor potrivit cărora sărbătorirea centenarului României și zilei naționale de 1 decembrie de către comunitatea maghiară din România este nepotrivită (”ungurii nu au deloc motive de sărbătoare, dimpotrivă”), Alexandru Cumpănașu, în numele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, a solicitat public retragerea cetățeniei române lui Kelemen Hunor. (sursa) Ca președinte al unei organizații nonguvernamentale care apără democrația, domnul Cumpănașu ar trebui să știe că cetățenia dobândită prin naștere nu se poate retrage ci este apărată de lege și constituție.

Atitudine față de statul de drept

Nu se cunosc fapte și declarații de atacare și contestare a statului de drept.

Colaborare cu securitatea

Nu există informații care să ateste acest lucru. 

Integritate

Nu există informații publice legate de probleme de integritate.

Atitudine față de valorile europene si NATO

Nu există informații publice din care să rezulte care este poziționarea sa față de valorile euro-atlantice.

Studii

Alexandru Cumpănașu nu şi-a publicat CV-ul online. Informațiile despre studiile sau cursurile la care a participat, precum și informațiile despre experiența sa profesională ori despre firmele în care este acționar sunt extrase din presă (mainnews.ro/, G4Media, Realitatea TV, EVZ).
 • 2016 – prezent Masterand Executive Master in Leadership AMBS Elveția, Open University, o instituție de învățământ cu cursuri exclusiv online
 • 1996 –2000 Absolvent de liceu, cu diplomă de bacalaureat obținută la Liceul „Ioniță Asan”, din Caracal, când a obținut și atestatul profesional de Programator Analist Ajutor – 2000

Controverse

 • A creat o structură de coaliții informale, având ca pivot Asociația pentru Implementarea Democrației (AID), organizație nonguvernamentală pe care o conduce din 2004 și care a derulat, conform G4Media, 17 proiecte alături de instituții ale statului român și administrații locale.
 • Student masterand în Elveția, la o instituție de învățământ exclusiv online, deși nu a absolvit studii de licență. (sursa)
 • Dezvăluiri ale presei arată că Alexandru Cumpănașu a fost beneficiarul unor sume uriașe primite în 2018 de la Ministerul Culturii pentru publicarea unor broșuri aniversare pentru Centenarul României. Calculele ziariștilor arată că A.C. ar fi primit cu titlul de drepturi de autor peste 12.000 lei pentru fiecare pagină produsă (sursa). Nu există, până la acest moment, nici o acțiune legală împotriva domnului Cumpănașu în acest caz.
 • Presa îl acuză pe domnul Cumpănașu că s-a folosit de tragedia rudelor sale, familia Măceșanu, și crimele de la Caracal pentru a-și construi capitalul de imagine necesar campaniei sale pentru alegerile prezidențiale. (sursa)
 • Fără studii superioare, dar angajat ca expert de entități din învățământul superior. (sursa)
 • A avut calitatea de pârât într-un dosar de răspundere delictuală pentru că a refuzat să plătească despăgubiri unui vecin pe care l-a inundat. Așa a aflat presa că Alexandru Cumpănașu dobândise beneficii imobiliare de la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului și Protocolului de Stat. (sursa)
 • Deși atacă instituțiile statului, cere și primește protecție, gardă de corp și mașină de la MAI. (sursa)
 • Alexandru Cumpănașu se numără printre cei opt candidați la alegerile prezidențiale împotriva cărora Biroul Electoral Central a depus o plângere penală la Parchetul General, precizând ca s-a constatat că un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă. (sursa)
 • Se folosește de mesaje la adresa unor instituții europene pentru a-şi justifica campania de imagine, declanșată după tragedia de la Caracal în care a fost implicată Alexandra Măceșanu, cu care se înrudește. (sursa)

Prezența online

Editiile anterioare
×

Editiile anterioare