Timp rămas pana la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cetățenii din străinătate votează în zilele 8,9 si 10 noiembrie.

Candidat

Bogdan-Dragoș-Aureliu Marian Stanoevici

Compară Adaugă la favorite

Angajament democratic

Integritate

Atitudinea față de statul de drept

Atitudine față de valorile europene și NATO

Colaborare cu securitatea

Legenda

Angajament democratic

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice antidemocratice, care să pună la îndoială democrația ca regim politic optim pentru binele individual și colectiv, sub aspectul respectării drepturilor omului, al drepturilor politice și al promovării bunăstării cetățenilor. Atitudinile de limitare a independenței presei și libertății de exprimare sunt, de asemenea, incluse. La categoria angajamentului democratic sunt marcați cu:


Candidații care exprimă curent și fățiș opinii împotriva unor valori democratice esențiale, cum sunt toleranța față de minoritățile de orice fel sau față de categoriile sociale defavorizate, respectul față de procesul electoral liber și corect sau față de libertatea de exprimare și libertatea presei.

Candidații care exprimă sporadic și/sau indirect opinii cum sunt cele de la punctul 1., inclusiv prin exprimarea unor păreri pozitive, lipsite de context, la adresa unor regimuri unanim identificate drept dictatoriale/totalitare.

Candidații care nu exprimă opinii similare celor de la punctul 1.

Integritate

- Am urmărit dacă cei care candidează sunt cercetaţi penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal sau care pun sub semnul întrebării integritatea lor.La această categorie sunt marcați cu:


Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

- Am urmărit acțiunile sau poziționarea publică a candidaților în raport cu principiile statului de drept, ale separației puterilor în stat și ale domniei legii în defavoarea domniei voinței individuale. Statul de drept se întemeiază pe trei caracteristici: nevoia de a limita conferirea de putere discreționară forțelor de guvernământ, accesul la o instanță independentă în cazul în care puterea executivă se manifestă ilegal și importanța egalității în fața legii. Considerăm atacuri împotriva statului de drept inițiativele legislative și actele administrative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturile împotriva cererilor Parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, declarațiile repetate de discreditare a instituțiilor independente ale statului sau alte acțiuni care denotă nerespectarea principiului egalității în fața legii. La această categorie sunt marcați cu:


Candidații care, în calitate de parlamentari, au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ÎCCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente, dar şi candidații care, în calitate de membrii ai Guvernului, au inițiat acțiuni sau acte administrative de natură a limita independența justiției și/sau a limita acțiunile altor puteri în stat (președinte, parlament).

Candidații care au avut poziționări susținute și repetate împotriva domniei legii, a principiilor separației puterilor în stat.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene/euro-atlantice

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice anti-occidentale ori declarații și/sau acțiuni publice împotriva valorilor promovate de UE/SUA și apărate de NATO, valori aferente generic democrației liberale moderne, care includ democrația politică, drepturile omului, libertatea de exprimare etc. La această categorie sunt marcați cu :


Candidaţii care au o exprimare constantă, uneori virulentă, anti-occidentală, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE/NATO și care promovează o retorică suveranistă. De asemenea, tot aici sunt incluşi candidaţii care fac declarații și/sau au acțiuni publice împotriva valorilor europene și euroatlantice, inclusiv în sprijinul regimurilor de tip iliberal.

Candidaţii care au avut cel puțin o poziție anti-occidentală exprimată sau care au contestat sporadic obiective și valori ale UE/NATO, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă.

Candidaţii care nu au exprimat nicio poziție publică anti-occidentală, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE/NATO, acoperite însă de angajamentul lor clar pro-occidental.

Colaborare cu Securitatea

– Am urmărit dacă cei care candidează au colaborat sau nu cu fosta Securitate, așa cum este definită această legătură în Legea de funcționare a Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La această categorie sunt marcați cu :


Candidații care au fost declarați de instanță colaboratori ai Securității ca poliție politică.

Candidații care au verdict de necolaborare cu Securitatea.

Notă: la această categorie, nu există nivel de risc mediu.

Poți contribui și tu la punctajul candidatului

Pentru a putea vota acest canditat, te rugam logheaza-te cu facebook:


Rezultate punctaje (Repondenti: 43 )

Criteriu Risc minim Risc mediu Risc ridicat
Angajament democratic7.0 %30.2 %62.8 %
Integritate7.0 %32.6 %60.5 %
Atitudinea față de statul de drept14.0 %25.6 %60.5 %
Atitudine față de valorile europene și NATO9.3 %18.6 %72.1 %
Colaborare cu securitateaNon-colaboratorColaborator
*23.3 %76.7 %

Bogdan-Dragoș-Aureliu Marian Stanoevici

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Candidat Independent

Facultate

Activitate profesională

 • februarie 2017-prezent - Directorul Circului Metropolitan București
 • 2015-prezent - Actor la Teatrul „Elisabeta”, din București
 • 2018-2019 - Roluri în serialele românești de televiziune Fructul oprit și Sacrificiul difuzate de Antena 1
 • ianuarie-decembrie 2015 - Secretar de Stat în Ministerul Culturii
 • martie-decembrie 2014 - Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, în Ministerul Afacerilor Externe, în guvernul condus de Victor Ponta
 • mai 1989 - 2011 - a emigrat în Franța, prin căsătorie, unde a jucat în televiziune, filme și în piese de teatru
 • 1977-1989 - Roluri în teatru, televiziune și filme în România. Lucrează cu regizori precum Geo Saizescu, Sergiu Nicolaescu, Ioan Cărmăzan, Mircea Veroiu, Alexandru Boiangiu

Activitate politică

Nu sunt cunoscute afilieri de partid. A fost însă susținut de PSD la numirea în funcțiile deținute în instituțiile publice.

Angajament democratic

 • Odată cu anunțarea intenției sale de a candida la alegerile prezidențiale din 2019, Bogdan Stanoevici explică motivele pentru care a emigrat din România cu câteva luni înainte de decembrie 1989, lăudând unele dintre realizările regimului comunist: ”Am lăsat o Românie în care exista multă mizerie în care exista multă sărăcie, dar în care nu murea nimeni de foame. În care existau reguli, disciplină, profesioniști în funcțiile de conducere. Din aceste puncte de vedere, am lăsat o Românie care era foarte bine organizată. Am plecat dintr-o România care nu mai avea datorii externe. Am trăit în acei ani în care datoria României să fie plătită, dar poate că a meritat. Stăteam să mă gândesc acum că poate a meritat pentru că în viață cred că merită să ne sacrificăm pentru un țel comun și acela e România”. (sursa)
 • Din funcția de Ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, cu ocazia alegerilor prezidențiale din 2014, a acuzat prezența unor „agitatori” responsabili de atmosfera tensionată la secțiile de votare. El a susţinut că are «informaţii» în acest sens de la Paris şi Viena. Stanoevici a făcut declaraţiile într-o emisiune la TVR Internaţional, insistând că, din experienţa sa la Paris: «sunt grupuri de tineri revoltaţi pe orice, care, la orice manifestaţie, indiferent de subiect, ei se vor infiltra ca să intre în conflict». (sursa)

Atitudine față de statul de drept

 • Nu există informații relevante privind acțiuni sau o poziționare a candidatului împotriva statului de drept.
 • Susține depolitizarea și profesionalizarea justiției: „Depolitizarea justiţiei este un prim pas pe care România trebuie să îl facă rapid. Nu putem să numim sau să înlăturăm un magistrat doar pe criterii politice, aşa cum nu putem fi judecători la 25 de ani, fără nicio experienţă de viaţă. E bine să folosim ce au alţii, pentru că nu putem inventa noi apa caldă. De exemplu, la britanici, poţi fi judecător numai după cel puţin 10 ani de avocatură, pentru că la 25 de ani nu ai nicio experienţă, eşti un copil şi de tine poate depinde viaţa unui om. La fel de importantă este însă şi profesionalizarea.” (sursa)

Colaborare cu securitatea

Nu există informații publice privind colaborarea sa cu Securitatea.

Integritate

Nu există informatii publice legate de probleme de integritate.

Atitudine față de valorile europene si NATO

 • Domnul Stanoevici face declarații publice cu puternic iz naționalist și din care lipsește respectul pentru minoritățile religioase: „Eu sunt foarte patriot! Am tricolorul pe mașină, pe motocicletă, la butonieră.” „Suntem o mare capitală europeană și aveam nevoie de o catedrală. Cum altfel să ne apărăm credința noastră ortodoxă și să nu ne lăsăm călcați în picioare de extremiștii de orice fel de ideologie? Una din valorile mele esențiale ca român este ortodoxia!” (sursa)
 • Susține, apartenența la UE într-o variantă suveranistă: „O atitudine corectă ar fi că nu avem de luat lecții de la nimeni: nici de la nemți, nici de la francezi, nici de la olandezi. Nici ei nu au de luat lecții de la noi. Trebuie să ne ascultăm unii pe alții și să nu mai… Am spus lucrul acesta cu prilejul oricărei vizite ca delegat, reprezentant al statului român la Bruxelles și în structurile europene… Nu există europeni buni și europeni răi, nu există europeni mici și europeni mari, nu există europeni mai europeni decât alții. Și nu avem de luat lecții de la nimeni. Noi trebuie să ne cunoaștem și să funcționăm împreună. Altfel, nu putem discuta despre o Europă unită. Noi, ca Europă, vrem să fim o putere economică, militară, comercială.” (sursa)

Studii

1982 - Absolvent al Institutului de Artă teatrală și Cinematografică (IATC) „I.L.Caragiale”, București, secția actorie

Controverse

 • În perioada când a îndeplinit funcția de secretar de stat în Ministerul Culturii, pe fondul protestelor sindicale legate de situația dezastruoasă a cinematografelor de stat RADEF-Româniafilm, a fost acuzat de aranjamente în numirea consiliului de administrație al RADEF, precum și de false acuzații făcute la adresa conducerii sindicatului. (sursa)

Prezența online

Editiile anterioare
×

Editiile anterioare