Timp rămas pana la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cetățenii din străinătate votează în zilele 8,9 si 10 noiembrie.

Candidat

Dan Barna

Angajament democratic

Integritate

Atitudinea față de statul de drept

Atitudine față de valorile europene și NATO

Colaborare cu securitatea

Legenda

Angajament democratic

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice antidemocratice, care să pună la îndoială democrația ca regim politic optim pentru binele individual și colectiv, sub aspectul respectării drepturilor omului, al drepturilor politice și al promovării bunăstării cetățenilor. Atitudinile de limitare a independenței presei și libertății de exprimare sunt, de asemenea, incluse. La categoria angajamentului democratic sunt marcați cu:


Candidații care exprimă curent și fățiș opinii împotriva unor valori democratice esențiale, cum sunt toleranța față de minoritățile de orice fel sau față de categoriile sociale defavorizate, respectul față de procesul electoral liber și corect sau față de libertatea de exprimare și libertatea presei.

Candidații care exprimă sporadic și/sau indirect opinii cum sunt cele de la punctul 1., inclusiv prin exprimarea unor păreri pozitive, lipsite de context, la adresa unor regimuri unanim identificate drept dictatoriale/totalitare.

Candidații care nu exprimă opinii similare celor de la punctul 1.

Integritate

- Am urmărit dacă cei care candidează sunt cercetaţi penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal sau care pun sub semnul întrebării integritatea lor.La această categorie sunt marcați cu:


Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

- Am urmărit acțiunile sau poziționarea publică a candidaților în raport cu principiile statului de drept, ale separației puterilor în stat și ale domniei legii în defavoarea domniei voinței individuale. Statul de drept se întemeiază pe trei caracteristici: nevoia de a limita conferirea de putere discreționară forțelor de guvernământ, accesul la o instanță independentă în cazul în care puterea executivă se manifestă ilegal și importanța egalității în fața legii. Considerăm atacuri împotriva statului de drept inițiativele legislative și actele administrative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturile împotriva cererilor Parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, declarațiile repetate de discreditare a instituțiilor independente ale statului sau alte acțiuni care denotă nerespectarea principiului egalității în fața legii. La această categorie sunt marcați cu:


Candidații care, în calitate de parlamentari, au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ÎCCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente, dar şi candidații care, în calitate de membrii ai Guvernului, au inițiat acțiuni sau acte administrative de natură a limita independența justiției și/sau a limita acțiunile altor puteri în stat (președinte, parlament).

Candidații care au avut poziționări susținute și repetate împotriva domniei legii, a principiilor separației puterilor în stat.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene/euro-atlantice

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice anti-occidentale ori declarații și/sau acțiuni publice împotriva valorilor promovate de UE/SUA și apărate de NATO, valori aferente generic democrației liberale moderne, care includ democrația politică, drepturile omului, libertatea de exprimare etc. La această categorie sunt marcați cu :


Candidaţii care au o exprimare constantă, uneori virulentă, anti-occidentală, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE/NATO și care promovează o retorică suveranistă. De asemenea, tot aici sunt incluşi candidaţii care fac declarații și/sau au acțiuni publice împotriva valorilor europene și euroatlantice, inclusiv în sprijinul regimurilor de tip iliberal.

Candidaţii care au avut cel puțin o poziție anti-occidentală exprimată sau care au contestat sporadic obiective și valori ale UE/NATO, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă.

Candidaţii care nu au exprimat nicio poziție publică anti-occidentală, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE/NATO, acoperite însă de angajamentul lor clar pro-occidental.

Colaborare cu Securitatea

– Am urmărit dacă cei care candidează au colaborat sau nu cu fosta Securitate, așa cum este definită această legătură în Legea de funcționare a Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La această categorie sunt marcați cu :


Candidații care au fost declarați de instanță colaboratori ai Securității ca poliție politică.

Candidații care au verdict de necolaborare cu Securitatea.

Notă: la această categorie, nu există nivel de risc mediu.

Poți contribui și tu la punctajul candidatului

Pentru a putea vota acest canditat, te rugam logheaza-te cu facebook:


Rezultate punctaje (Repondenti: 191 )

Criteriu Risc minim Risc mediu Risc ridicat
Angajament democratic81.7 %7.9 %10.5 %
Integritate75.4 %13.6 %11.0 %
Atitudinea față de statul de drept82.2 %8.4 %9.4 %
Atitudine față de valorile europene și NATO85.9 %4.2 %9.9 %
Colaborare cu securitateaNon-colaboratorColaborator
*87.4 %12.6 %

Dan Barna

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Alianța USR-PLUS

Masterat

Activitate profesională

 • 2010-2015 Coordonator/Team leader/Expert /Expert formare în cadrul unor proiecte POSDRU, POAT, PODCA al căror beneficiar a fost Consiliul Judeţean Alba, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG fiind partener în proiect
 • 2009-2011 Evaluator independent în cadrul proiectului PHARE „Asistență Tehnică pentru MMFES, OIPOSDRU(UIP)-uri și BF pentru sprijinirea implementării schemei de grant Măsuri active pentru ocuparea forței de muncă”, European Consultants Organisation, Bruxelles, Belgia
 • 2009-2012 Expert în cadrul echipei de implementare a proiectului „Calitate în sănătate prin instruirea medicilor de familie”, finanţat din POSDRU, în care Medright Experts a fost beneficiar, iar Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG, partener
 • 2007-mai 2016 Trainer şi consultant/Managing Partner la Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL
 • 2005-2007 Coordonator naţional al campaniilor de informare Fondul Europa, Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti
 • 2004-2008 Consultant tehnic şi financiar/ Trainer la Salvaţi Copiii România
 • 2003-2007 Trainer şi consultant la Institutul Român de Training IRT
 • 2003-2004 Expert la Transparency International România
 • 2001-2007 Expert Senior PHARE la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti
 • 2000-2001 Consilier juridic la Bertagna Gruia Dufaut Gruia – BGDG SRL
 • 1996-1999 și 1999-2001 Vicepreşedinte şi preşedinte naţional la ELSA (European Law Students Association)
 • 1996-1999 Coordonator program asistenţă juridică la Infotin

Activitate politică

 • Septembrie 2017 – prezent, Președinte USR
 • 2016-prezent Deputat Uniunea Salvați România (USR) Sinteza activității parlamentare o puteți găsi aici.

Angajament democratic

 • Ca parte a programului său electoral, Dan Barna a declarat că președintele trebuie să propună temele majore de interes, fiind instituția politică cu cea mai mare legitimitate – pentru că este ales direct de cetățeni. Programul său electoral este axat pe a curăța Romania de hoție și nepăsare. Dar printre propunerile sale vizează inclusiv măsuri economice – impozit zero pentru salariul minim pe economie – un aspect de politică fiscală ce este responsabilitatea guvernului.
 • În septembrie 2018 partidul condus de Dan Barna s-a alăturat unui număr de 26 de organizații civice pentru a susține inițiativa cetățenească de reformă a legilor electorale ”Oameni noi în politică” prin care se vizează liberalizarea clasei politice în sensul larg al deschiderii accesului cetățenilor la scena politică. (sursa)

Atitudine față de statul de drept

 • După intrarea sa în Parlamentul României, s-a poziționat ca apărător al statului de drept din România și al independenței justiției, ca susținător al luptei anticorupție. Alături cu USR acesta a încurajat protestele împotriva legilor și ordonanțelor pe justiție din timpul guvernelor Grindeanu și Dăncilă. Partidul pe care îl conduce a lansat inițiativa de revizuire a constituției ”Fără penali în funcții publice” prin care se propune introducerea unui articol în legea fundamentală care să interzică accesul în funcțiile publice alese pentru persoanele condamnate definitiv cu sentințe cu executare pentru fapte penale, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării. Inițiativa a raliat forțe civice largi. USR și aliații săi au strâns peste 1 milion de semnături; 950.000 de semături au fost depuse la parlament, din care 830.000 validate de către primării.
 • A fost un suținător al lui Laura Condruței Kovesi pentru funcția de Procuror-şef european. (sursa)
 • În programul său electoral Dan Barna propune o reformă constituțională care să vizeze sporirea puterii funcției prezidențiale în cazul rezolvării conflictelor politice dar chiar și a procedurii de adoptare a bugetului de stat. Din propunerile sale de reformă constituțională face parte și inițiativa ”fără penali în funcții publice”, revenirea la alegerea primarilor și consiliilor județene în două tururi de scrutin, limitarea numărului de parlamentari la 300. (sursa)

Colaborare cu securitatea

Nu există dovezi care să ateste o colaborare a sa cu Securitatea.

Integritate

Nu se cunosc probleme de integritate. 

Atitudine față de valorile europene si NATO

 • Este un suținător al valorilor europene. Înaintea alegerilor europarlamentare, împreună cu Dacian Cioloș a lansat “Manifestul pentru Europa viitorului” în care militează pentru o singură Europă de la Est la Vest. (sursa)
 • În viziunea sa, România nu poate funcționa în afara parteneriatului cu SUA și NATO. (sursa)
 • În programul electoral vorbește depre dezvoltarea apărarii statului în parteneriat cu NATO și despre promovarea ideilor euro-atlantice. (sursa)

Studii

 • 2002-2003, Master în Management de Proiect, Universitatea Politehnică din Bucureşti – CPRU
 • 1994-1998, Licențiat în drept, Facultatea de Drept a Universității Bucureşti.

Controverse

 • La începutul campaniei electorale, Rise Project a publicat un editorial critic la adresa acestuia. În articol este prezentată activitatea firmei create de Dan Barna (Grupul de Consultanță și Dezvoltare) din cadrul a trei proiecte europene la care a participat și se susține că Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro în cadrul acestor proiecte. Jurnaliștii Rise Project mai susțin că Barna a supervizat fraude și conflicte de interese cu fonduri UE în cadrul acelorași proiecte. În reacție, Dan Barna a afirmat că ziariștii s-au concentrat doar pe acele aspecte ale proiectelor care nu au produs rezultate durabile. (sursa)
 • În urma dezvăluirilor Rise Project, Direcția Națională Anticorupție a anunțat pe 21 octombrie că s-a autosesizat și a demarat o cercetare penală in rem pentru posibile fraudări ale fondurilor europene. (sursa)

Prezența online

Editiile anterioare
×

Editiile anterioare