Timp rămas pana la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cetățenii din străinătate votează în zilele 8,9 si 10 noiembrie.

Candidat

John-Ion Banu

Angajament democratic

Integritate

Atitudinea față de statul de drept

Atitudine față de valorile europene și NATO

Colaborare cu securitatea

Legenda

Angajament democratic

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice antidemocratice, care să pună la îndoială democrația ca regim politic optim pentru binele individual și colectiv, sub aspectul respectării drepturilor omului, al drepturilor politice și al promovării bunăstării cetățenilor. Atitudinile de limitare a independenței presei și libertății de exprimare sunt, de asemenea, incluse. La categoria angajamentului democratic sunt marcați cu:


Candidații care exprimă curent și fățiș opinii împotriva unor valori democratice esențiale, cum sunt toleranța față de minoritățile de orice fel sau față de categoriile sociale defavorizate, respectul față de procesul electoral liber și corect sau față de libertatea de exprimare și libertatea presei.

Candidații care exprimă sporadic și/sau indirect opinii cum sunt cele de la punctul 1., inclusiv prin exprimarea unor păreri pozitive, lipsite de context, la adresa unor regimuri unanim identificate drept dictatoriale/totalitare.

Candidații care nu exprimă opinii similare celor de la punctul 1.

Integritate

- Am urmărit dacă cei care candidează sunt cercetaţi penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal sau care pun sub semnul întrebării integritatea lor.La această categorie sunt marcați cu:


Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

- Am urmărit acțiunile sau poziționarea publică a candidaților în raport cu principiile statului de drept, ale separației puterilor în stat și ale domniei legii în defavoarea domniei voinței individuale. Statul de drept se întemeiază pe trei caracteristici: nevoia de a limita conferirea de putere discreționară forțelor de guvernământ, accesul la o instanță independentă în cazul în care puterea executivă se manifestă ilegal și importanța egalității în fața legii. Considerăm atacuri împotriva statului de drept inițiativele legislative și actele administrative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturile împotriva cererilor Parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, declarațiile repetate de discreditare a instituțiilor independente ale statului sau alte acțiuni care denotă nerespectarea principiului egalității în fața legii. La această categorie sunt marcați cu:


Candidații care, în calitate de parlamentari, au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ÎCCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente, dar şi candidații care, în calitate de membrii ai Guvernului, au inițiat acțiuni sau acte administrative de natură a limita independența justiției și/sau a limita acțiunile altor puteri în stat (președinte, parlament).

Candidații care au avut poziționări susținute și repetate împotriva domniei legii, a principiilor separației puterilor în stat.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene/euro-atlantice

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice anti-occidentale ori declarații și/sau acțiuni publice împotriva valorilor promovate de UE/SUA și apărate de NATO, valori aferente generic democrației liberale moderne, care includ democrația politică, drepturile omului, libertatea de exprimare etc. La această categorie sunt marcați cu :


Candidaţii care au o exprimare constantă, uneori virulentă, anti-occidentală, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE/NATO și care promovează o retorică suveranistă. De asemenea, tot aici sunt incluşi candidaţii care fac declarații și/sau au acțiuni publice împotriva valorilor europene și euroatlantice, inclusiv în sprijinul regimurilor de tip iliberal.

Candidaţii care au avut cel puțin o poziție anti-occidentală exprimată sau care au contestat sporadic obiective și valori ale UE/NATO, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă.

Candidaţii care nu au exprimat nicio poziție publică anti-occidentală, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE/NATO, acoperite însă de angajamentul lor clar pro-occidental.

Colaborare cu Securitatea

– Am urmărit dacă cei care candidează au colaborat sau nu cu fosta Securitate, așa cum este definită această legătură în Legea de funcționare a Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La această categorie sunt marcați cu :


Candidații care au fost declarați de instanță colaboratori ai Securității ca poliție politică.

Candidații care au verdict de necolaborare cu Securitatea.

Notă: la această categorie, nu există nivel de risc mediu.

Poți contribui și tu la punctajul candidatului

Pentru a putea vota acest canditat, te rugam logheaza-te cu facebook:


Rezultate punctaje (Repondenti: 32 )

Criteriu Risc minim Risc mediu Risc ridicat
Angajament democratic6.3 %15.6 %78.1 %
Integritate12.5 %18.8 %68.8 %
Atitudinea față de statul de drept9.4 %12.5 %78.1 %
Atitudine față de valorile europene și NATO12.5 %6.3 %81.3 %
Colaborare cu securitateaNon-colaboratorColaborator
*28.1 %71.9 %

John-Ion Banu

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Partidul Națiunea Română

Facultate

Activitate profesională

 • 1990-prezent – fondator și CEO al OceanTest Equipment Inc.
 • 1987-1990 – General Oceanics Inc.
 • până în 1985, când a emigrat în SUA – Institutul Metalurgic București

Activitate politică

 • Fondator și președinte al Partidului Națiunea Română PNRo, 2017 - prezent
 • Președinte Romanian American League / Liga Româno - Americană din Florida

Angajament democratic

În repetate rânduri, începând cu 2016, s-a referit la corupţia care ţine România în loc și „trebuie limitată pentru ca ţara să se poată dezvolta”. Totuși, nu consideră întărirea statului de drept ca soluție la problema corupției, ci propune pedeapsa cu moartea, variantă care nu există în legislația comunitară. (sursa1 , sursa 2)

Atitudine față de statul de drept

 • Apreciază că „legea suspendării pedepselor este una dintre cele mai mari greşeli ale Justiţiei din România. Creşterea pedepselor, aplicarea lor cu plină responsabilitate este singura cale efectivă împotriva corupţiei”. (sursa)
 • Propune modificarea Constituției României pentru a conferi „putere executivă” referendumurilor și este adeptul unui tip de republică prezidenţială pe modelul Statelor Unite, considerând că ar aduce rezultate mai bune pentru România.
 • Propune ca în Parlamentul României un guvern să poată fi validat doar cu majoritate simplă a voturilor membrilor şi nu cu majoritate absolută. (Notă; Acest aspect ar afecta principiul reprezentativității care este baza sistemelor democratice, făcând posibilă aprobarea unei echipe guvernamentale fără consultarea opoziției parlamentare – majoritatea simplă ar însemna că nu este nevoie să voteze pentru acel guvern decât partidul majoritar sau coaliția aflată la guvernare.)

Colaborare cu securitatea

Nu există informații care să ateste acest lucru. 

Integritate

Nu se cunosc probleme de integritate. 

Atitudine față de valorile europene si NATO

 • Conform declarațiilor sale, a fi pro-european „înseamnă să fii cu totul vândut” dar nu se consideră întru totul un euro-sceptic deoarece opinia sa este că o uniune a statelor europene ar fi benefică dacă România nu ar mai fi privită ca un stat de mâna a „treia, a patra”.
 • Consideră că, datorită poziţiei strategice pe care o are România „la graniţa dintre două puteri mondiale”, ar trebui să primească mult mai multe avantaje din partea NATO. Are ca prioritate reducerea cheltuielilor militare la cel mult 1,5% din PIB.
 • Dorește ca, din poziția de președinte, să militeze pentru o uniune cu Republica Moldova.
(sursa)

Studii

 • Institutul Politehnic București (inginer mecanic)

Controverse

 • Sprijină introducerea pedepsei cu moartea pentru corupție și crimă și este în favoarea deținerii armelor, declarând că el însuși are cinci arme, în Florida. (sursa)
 • Candidatul neagă amploarea schimbărilor climatice și că ele ar fi influențate de activitatea oamenilor. (sursa)

Prezența online

Editiile anterioare
×

Editiile anterioare