Timp rămas pana la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cetățenii din străinătate votează în zilele 8,9 si 10 noiembrie.

Candidat

Mircea Diaconu

Angajament democratic

Integritate

Atitudinea față de statul de drept

Atitudine față de valorile europene și NATO

Colaborare cu securitatea

Legenda

Angajament democratic

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice antidemocratice, care să pună la îndoială democrația ca regim politic optim pentru binele individual și colectiv, sub aspectul respectării drepturilor omului, al drepturilor politice și al promovării bunăstării cetățenilor. Atitudinile de limitare a independenței presei și libertății de exprimare sunt, de asemenea, incluse. La categoria angajamentului democratic sunt marcați cu:


Candidații care exprimă curent și fățiș opinii împotriva unor valori democratice esențiale, cum sunt toleranța față de minoritățile de orice fel sau față de categoriile sociale defavorizate, respectul față de procesul electoral liber și corect sau față de libertatea de exprimare și libertatea presei.

Candidații care exprimă sporadic și/sau indirect opinii cum sunt cele de la punctul 1., inclusiv prin exprimarea unor păreri pozitive, lipsite de context, la adresa unor regimuri unanim identificate drept dictatoriale/totalitare.

Candidații care nu exprimă opinii similare celor de la punctul 1.

Integritate

- Am urmărit dacă cei care candidează sunt cercetaţi penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal sau care pun sub semnul întrebării integritatea lor.La această categorie sunt marcați cu:


Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

- Am urmărit acțiunile sau poziționarea publică a candidaților în raport cu principiile statului de drept, ale separației puterilor în stat și ale domniei legii în defavoarea domniei voinței individuale. Statul de drept se întemeiază pe trei caracteristici: nevoia de a limita conferirea de putere discreționară forțelor de guvernământ, accesul la o instanță independentă în cazul în care puterea executivă se manifestă ilegal și importanța egalității în fața legii. Considerăm atacuri împotriva statului de drept inițiativele legislative și actele administrative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturile împotriva cererilor Parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, declarațiile repetate de discreditare a instituțiilor independente ale statului sau alte acțiuni care denotă nerespectarea principiului egalității în fața legii. La această categorie sunt marcați cu:


Candidații care, în calitate de parlamentari, au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ÎCCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente, dar şi candidații care, în calitate de membrii ai Guvernului, au inițiat acțiuni sau acte administrative de natură a limita independența justiției și/sau a limita acțiunile altor puteri în stat (președinte, parlament).

Candidații care au avut poziționări susținute și repetate împotriva domniei legii, a principiilor separației puterilor în stat.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene/euro-atlantice

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice anti-occidentale ori declarații și/sau acțiuni publice împotriva valorilor promovate de UE/SUA și apărate de NATO, valori aferente generic democrației liberale moderne, care includ democrația politică, drepturile omului, libertatea de exprimare etc. La această categorie sunt marcați cu :


Candidaţii care au o exprimare constantă, uneori virulentă, anti-occidentală, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE/NATO și care promovează o retorică suveranistă. De asemenea, tot aici sunt incluşi candidaţii care fac declarații și/sau au acțiuni publice împotriva valorilor europene și euroatlantice, inclusiv în sprijinul regimurilor de tip iliberal.

Candidaţii care au avut cel puțin o poziție anti-occidentală exprimată sau care au contestat sporadic obiective și valori ale UE/NATO, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă.

Candidaţii care nu au exprimat nicio poziție publică anti-occidentală, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE/NATO, acoperite însă de angajamentul lor clar pro-occidental.

Colaborare cu Securitatea

– Am urmărit dacă cei care candidează au colaborat sau nu cu fosta Securitate, așa cum este definită această legătură în Legea de funcționare a Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La această categorie sunt marcați cu :


Candidații care au fost declarați de instanță colaboratori ai Securității ca poliție politică.

Candidații care au verdict de necolaborare cu Securitatea.

Notă: la această categorie, nu există nivel de risc mediu.

Poți contribui și tu la punctajul candidatului

Pentru a putea vota acest canditat, te rugam logheaza-te cu facebook:


Rezultate punctaje (Repondenti: 104 )

Criteriu Risc minim Risc mediu Risc ridicat
Angajament democratic7.7 %21.2 %71.2 %
Integritate5.8 %18.3 %76.0 %
Atitudinea față de statul de drept5.8 %15.4 %78.8 %
Atitudine față de valorile europene și NATO7.7 %21.2 %71.2 %
Colaborare cu securitateaNon-colaboratorColaborator
*16.3 %83.7 %

Mircea Diaconu

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Alianța UN OM

Facultate

Activitate profesională

 • aprilie-iunie 2012 - Ministru al Culturii în guvernul Victor Ponta
 • 2008-2012 - Senator , Senatul României, din partea Partidului Național Liberal
 • 2004-2011 - Directorul Teatrului „Nottara” din București (demisionează din cauza unui conflict de interese)
 • 1998-2004 - Membru Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din partea Partidului Democrat
 • 1991-1998 A predat cursuri de actorie film la IATC
 • 1982-2004 - Actor la Teatrul „Nottara” din București
 • 1972-1982 - Actor la Teatrul „Bulandra” din București

Activitate politică

 • 2014-2019 - Europarlamentar independent, membru al grupului parlamentar european ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților în Europa – nu este vorba de partidul cu același nume condus de Călin Popescu Tăriceanu) Activitatea sa în Parlamentul European aici.
 • 2008-2012 - Senator, Senatul României, din partea Partidului Național Liberal în legislatură
 • 2008-2012 - Membru al Partidului Național Liberal odată cu depunerea candidaturii sale la colegiul Argeș pentru Senatul României
 • 1990 – Se numără printre fondatorii Alianței Civice

Angajament democratic

În martie 2015 în Parlamentul European Mircea Diaconu se numără printre cei 21 europarlamentari români care votează în favoarea legalizării căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de același sex, conform Active News.

Atitudine față de statul de drept

 • Platforma electorală cu care se lansează Mircea Diaconu conține acuzații grave la adresa justiției pe care o consideră influențată de politic, de serviciile secrete și de marile afaceri. Diaconu numește DNA, ICCJ, Parchetul General, CSM, PICCJ ”instituții de forță” pe care le acuză că ar condamna românii ”doar în baza denunțurilor și informațiilor de la serviciile secrete” – ceea ce el numește o încălcare a drepturilor și libertăților individuale etc. (sursa)
 • Mircea Diaconu a avut o declarație greu de calificat la dezbatarea din Parlamentul European pe tema statului de drept din România, spunând: “Statul de drept nu este ceva definit. Statul de drept e o competență națională. Ce se întâmplă aici e doar zgomot.” (sursa)
 • În august 2019, la anunțarea intenției sale de a candida pentru funcția de președinte al României, Mircea Diaconu face alte declarații surprinzătoare despre instituția prezidențială: ”preşedintele trebuie scos din Cotroceni – şeful statului trebuie distrus ca noţiune şi ca practică” şi că ultimii doi preşedinţi ai României ”au violat Constituţia de dimineaţa până seara”, conform Adevărul.
 

Colaborare cu securitatea

Nu există informații care să ateste acest lucru. 

Integritate

 • În anul 2011 Agenția Națională de Integritate constată existența unui conflict de interese în urma unei acțiuni penale deoarece cumula două funcții publice: director al teatrului Nottara și senator. Diaconu își dă demisia din poziția de director al teatrului.
 • În anul 2012 a fost acuzat de conflict de interese, de ANI și Parchetul General, fiind acuzat că pe vremea când era director al Teatrului „Nottara” a facilitat încheierea unor contracte între instituția pe care o conducea şi soția sa. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondate acuzațiile, achitându-l, dar l-a obligat la plata unei amenzi administrative de 1000 de lei. (sursa)

Atitudine față de valorile europene si NATO

 • Mircea Diaconu declară că este un pro-european. În programul lui electoral, militează pentru România în Spațiul Schengen și pune pe accentul pe o promovare a culturii românești la nivel european. De asemenea este de părere că România trebuie să fie mai implicată în eforturile de a sprijini Republica Moldova în parcursul său european. Din programul electoral nu rezultă o viziunea a lui aspra rolului pe care trebuie să îl aibă România în NATO. (sursa)
 • Diaconu consideră că neprimirea României în spațiul Schengen până la această dată este o discriminare la adresa țării noastre care trebuie rezolvată la Curtea Europeană de Justiție, conform Agerpres care relatează declarații făcute de candidat la Oradea.
 • După publicarea în octombrie 2018 a raportului MCV al Comisiei Europene pentru Romania, Mircea Diaconu nu contestă doar conținutul și concluziile raportului ci și legitimitatea acestui mecanism: ”Sursele pe care s-a construit MCV-ul au fost mereu greșite, informațiile au fost greșite, drept pentru care nu au sesizat monstruozitatea asta a combinației dintre servicii secrete și anchete penale. Dacă n-a sesizat-o acest mecanism însuși, e discreditat, după părerea mea”, a declarat europarlamentarul, pe atunci, Mircea Diaconu. Avertismentele Comisiei Europene referitoare la derapajele și regresul făcut de România în domeniul independenței justiției sunt desconsiderate de Diaconu - ”România trebuie lasată în pace”. (sursa)

Studii

 • 1967-1971 Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” Bucureşti, secția actorie

Controverse

 • Mircea Diaconu recunoaște că a fost membru PCR încă de tânăr, declarând ca fost făcut membru cu “sila”.
 • Domnul Diaconu candidează ca independent dar recunoaște că partidele Pro România și ALDE îl susțin. (sursa)

Prezența online

Editiile anterioare
×

Editiile anterioare