Timp rămas pana la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cetățenii din străinătate votează în zilele 8,9 si 10 noiembrie.

Candidat

Ninel Peia

Angajament democratic

Integritate

Atitudinea față de statul de drept

Atitudine față de valorile europene și NATO

Colaborare cu securitatea

Legenda

Angajament democratic

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice antidemocratice, care să pună la îndoială democrația ca regim politic optim pentru binele individual și colectiv, sub aspectul respectării drepturilor omului, al drepturilor politice și al promovării bunăstării cetățenilor. Atitudinile de limitare a independenței presei și libertății de exprimare sunt, de asemenea, incluse. La categoria angajamentului democratic sunt marcați cu:


Candidații care exprimă curent și fățiș opinii împotriva unor valori democratice esențiale, cum sunt toleranța față de minoritățile de orice fel sau față de categoriile sociale defavorizate, respectul față de procesul electoral liber și corect sau față de libertatea de exprimare și libertatea presei.

Candidații care exprimă sporadic și/sau indirect opinii cum sunt cele de la punctul 1., inclusiv prin exprimarea unor păreri pozitive, lipsite de context, la adresa unor regimuri unanim identificate drept dictatoriale/totalitare.

Candidații care nu exprimă opinii similare celor de la punctul 1.

Integritate

- Am urmărit dacă cei care candidează sunt cercetaţi penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal sau care pun sub semnul întrebării integritatea lor.La această categorie sunt marcați cu:


Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

- Am urmărit acțiunile sau poziționarea publică a candidaților în raport cu principiile statului de drept, ale separației puterilor în stat și ale domniei legii în defavoarea domniei voinței individuale. Statul de drept se întemeiază pe trei caracteristici: nevoia de a limita conferirea de putere discreționară forțelor de guvernământ, accesul la o instanță independentă în cazul în care puterea executivă se manifestă ilegal și importanța egalității în fața legii. Considerăm atacuri împotriva statului de drept inițiativele legislative și actele administrative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturile împotriva cererilor Parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, declarațiile repetate de discreditare a instituțiilor independente ale statului sau alte acțiuni care denotă nerespectarea principiului egalității în fața legii. La această categorie sunt marcați cu:


Candidații care, în calitate de parlamentari, au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ÎCCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente, dar şi candidații care, în calitate de membrii ai Guvernului, au inițiat acțiuni sau acte administrative de natură a limita independența justiției și/sau a limita acțiunile altor puteri în stat (președinte, parlament).

Candidații care au avut poziționări susținute și repetate împotriva domniei legii, a principiilor separației puterilor în stat.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene/euro-atlantice

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice anti-occidentale ori declarații și/sau acțiuni publice împotriva valorilor promovate de UE/SUA și apărate de NATO, valori aferente generic democrației liberale moderne, care includ democrația politică, drepturile omului, libertatea de exprimare etc. La această categorie sunt marcați cu :


Candidaţii care au o exprimare constantă, uneori virulentă, anti-occidentală, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE/NATO și care promovează o retorică suveranistă. De asemenea, tot aici sunt incluşi candidaţii care fac declarații și/sau au acțiuni publice împotriva valorilor europene și euroatlantice, inclusiv în sprijinul regimurilor de tip iliberal.

Candidaţii care au avut cel puțin o poziție anti-occidentală exprimată sau care au contestat sporadic obiective și valori ale UE/NATO, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă.

Candidaţii care nu au exprimat nicio poziție publică anti-occidentală, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE/NATO, acoperite însă de angajamentul lor clar pro-occidental.

Colaborare cu Securitatea

– Am urmărit dacă cei care candidează au colaborat sau nu cu fosta Securitate, așa cum este definită această legătură în Legea de funcționare a Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La această categorie sunt marcați cu :


Candidații care au fost declarați de instanță colaboratori ai Securității ca poliție politică.

Candidații care au verdict de necolaborare cu Securitatea.

Notă: la această categorie, nu există nivel de risc mediu.

Poți contribui și tu la punctajul candidatului

Pentru a putea vota acest canditat, te rugam logheaza-te cu facebook:


Rezultate punctaje (Repondenti: 37 )

Criteriu Risc minim Risc mediu Risc ridicat
Angajament democratic5.4 %8.1 %86.5 %
Integritate8.1 %21.6 %70.3 %
Atitudinea față de statul de drept5.4 %10.8 %83.8 %
Atitudine față de valorile europene și NATO5.4 %13.5 %81.1 %
Colaborare cu securitateaNon-colaboratorColaborator
*45.9 %54.1 %

Ninel Peia

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Partidul Neamului Românesc

Masterat

Activitate profesională

 • februarie 2018-prezent – Preşedinte Partidul Neamul Românesc
 • decembrie 2012-decembrie 2016 – Camera Deputaţilor, Deputat, secretar Comisia Juridică
 • iunie 2009-decembrie 2012 – Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov, director executiv
 • septembrie 2001- iunie 2009 – SC P.E.I.A. Group SRL agenţie imobiliară, project management dezvoltări imobiliare
 • iunie 1997-septembrie 2001 – SC Viss Construct Int SRL, consultanta imobiliară, director vânzări
 • aprilie 1994- iunie 1997 – SC Credo Amg SRL, consultanţă imobiliară, director vânzări

Activitate politică

 • februarie 2018-prezent – preşedintele Partidului Neamul Românesc
 • 2012-2016 – deputat PSD, secretar Comisia Juridică. Mai multe detalii despre activitatea parlamentară aici.
 • iunie 2008-consilier local oraş Voluntari, Primăria Voluntari, membru în Comisia de urbanism, mediu şi amenajarea teritoriului
 • 2006 – consilier personal al viceprim-ministrului Bogdan Pascu, Guvernul României, coordonare activităţi Direcţia Mediul de Afaceri
 • 2005 – consilier personal al secretarului de stat pentru mediu, Constantin Popescu, ministrul Mediului, coordonare, implementare, armonizare legislaţia de mediu în conformitate cu normele europene
 • 2004 – consilier personal al ministrului Mediului Speranţa Ianculescu, coordonare, implementare, armonizare legislaţia de mediu în conformitate cu normele europene

Angajament democratic

 • A depus un proiect de lege prin care profesorii care predau educație sexuală în şcoli, fără acordul scris al părinţilor, să fie pedepsiţi cu închisoarea. (sursa)
 • A susținut că protestele de după Colectiv urmăreau ruperea României în trei țări, conform declaratiilor preluate de Adevărul.
 • Pe pagina de web care îi susține campania, Ninel Peia utilizează un limbaj suburban pentru a descrie și ataca adversari politici și personalități publice. În repetate rânduri atacă justiția. (sursa)

Atitudine față de statul de drept

Enunță că: „Procurorii și judecătorii români, primii torționari ai ţării” și că aceștia distrug „definitiv viața unui politician de excepție. Dacă e patriot, n-are nici o șansă.” (sursa)

Colaborare cu securitatea

Nu există informații care să ateste acest lucru.

Integritate

Nu există date să ateste probleme de integritate.

Atitudine față de valorile europene si NATO

Împreună cu partidul său dorește să implementeze o parte din măsurile luate de către PiS în Polonia (măsuri care au dus la activarea articolului 7 din Tratatul de la Lisabona). (sursa)

Studii

 • Facultatea de Drept, licenţiat Ştiinţe Juridice
 • 2011 – Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu”, Colegiul Naţional de Informaţii, specializarea Securitatea Naţională
 • 2009 – Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Naţional de Afaceri Interne
 • 2009-2010 – Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Diplomatic Român
 • 2008 – Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Colegiul Naţional de Apărare, Securitate Naţională şi Internaţională
 • 2006-2007 – SNSPA, Administraţie Publică şi Aquis Comunitar, diploma de master
 • 2005-2007 – Economia şi managementul Mediului, diplomă de master
 • 2004-2005 – Drept Intern şi Internaţional de Mediu, diplomă de master

Controverse

 • Ca şef al Agenţiei de Mediu Ilfov a autorizat firme în care era asociat și fratele său, firme specializate în colectarea de deșeuri periculoase, pe care le-au depozitat în condiţii improprii sau le-au aruncat pe câmp. Patronii firmelor au fost acuzați de periclitarea sănătății publice. (sursa 1, sursa)
 • În septembrie 2019, Biroul Electoral Central depune la Parchetul General o plângere penală împotriva candidaţilor la alegerile prezidenţiale care au înregistrat semnături false, conform comunicatului instituției. Ninel Peia se numără printre aceștia. BEC declară că „un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători”. (sursa)
 • A susținut că vaccinurile ar fi îmbolnăvit copiii din Argeș, conform Hotnews.
 • A declarat într-un intervieu pentru rfi: ”Ca președinte, în primele 30 de secunde voi semna decretul pentru un nou referendum pentru familie”.

Prezența online

Editiile anterioare
×

Editiile anterioare