Timp rămas pana la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cetățenii din străinătate votează în zilele 8,9 si 10 noiembrie.

Candidat

Ramona Ioana Bruynseels

Compară Adaugă la favorite

Angajament democratic

Integritate

Atitudinea față de statul de drept

Atitudine față de valorile europene și NATO

Colaborare cu securitatea

Legenda

Angajament democratic

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice antidemocratice, care să pună la îndoială democrația ca regim politic optim pentru binele individual și colectiv, sub aspectul respectării drepturilor omului, al drepturilor politice și al promovării bunăstării cetățenilor. Atitudinile de limitare a independenței presei și libertății de exprimare sunt, de asemenea, incluse. La categoria angajamentului democratic sunt marcați cu:


Candidații care exprimă curent și fățiș opinii împotriva unor valori democratice esențiale, cum sunt toleranța față de minoritățile de orice fel sau față de categoriile sociale defavorizate, respectul față de procesul electoral liber și corect sau față de libertatea de exprimare și libertatea presei.

Candidații care exprimă sporadic și/sau indirect opinii cum sunt cele de la punctul 1., inclusiv prin exprimarea unor păreri pozitive, lipsite de context, la adresa unor regimuri unanim identificate drept dictatoriale/totalitare.

Candidații care nu exprimă opinii similare celor de la punctul 1.

Integritate

- Am urmărit dacă cei care candidează sunt cercetaţi penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal sau care pun sub semnul întrebării integritatea lor.La această categorie sunt marcați cu:


Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

- Am urmărit acțiunile sau poziționarea publică a candidaților în raport cu principiile statului de drept, ale separației puterilor în stat și ale domniei legii în defavoarea domniei voinței individuale. Statul de drept se întemeiază pe trei caracteristici: nevoia de a limita conferirea de putere discreționară forțelor de guvernământ, accesul la o instanță independentă în cazul în care puterea executivă se manifestă ilegal și importanța egalității în fața legii. Considerăm atacuri împotriva statului de drept inițiativele legislative și actele administrative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturile împotriva cererilor Parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, declarațiile repetate de discreditare a instituțiilor independente ale statului sau alte acțiuni care denotă nerespectarea principiului egalității în fața legii. La această categorie sunt marcați cu:


Candidații care, în calitate de parlamentari, au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ÎCCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente, dar şi candidații care, în calitate de membrii ai Guvernului, au inițiat acțiuni sau acte administrative de natură a limita independența justiției și/sau a limita acțiunile altor puteri în stat (președinte, parlament).

Candidații care au avut poziționări susținute și repetate împotriva domniei legii, a principiilor separației puterilor în stat.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene/euro-atlantice

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice anti-occidentale ori declarații și/sau acțiuni publice împotriva valorilor promovate de UE/SUA și apărate de NATO, valori aferente generic democrației liberale moderne, care includ democrația politică, drepturile omului, libertatea de exprimare etc. La această categorie sunt marcați cu :


Candidaţii care au o exprimare constantă, uneori virulentă, anti-occidentală, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE/NATO și care promovează o retorică suveranistă. De asemenea, tot aici sunt incluşi candidaţii care fac declarații și/sau au acțiuni publice împotriva valorilor europene și euroatlantice, inclusiv în sprijinul regimurilor de tip iliberal.

Candidaţii care au avut cel puțin o poziție anti-occidentală exprimată sau care au contestat sporadic obiective și valori ale UE/NATO, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă.

Candidaţii care nu au exprimat nicio poziție publică anti-occidentală, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE/NATO, acoperite însă de angajamentul lor clar pro-occidental.

Colaborare cu Securitatea

– Am urmărit dacă cei care candidează au colaborat sau nu cu fosta Securitate, așa cum este definită această legătură în Legea de funcționare a Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La această categorie sunt marcați cu :


Candidații care au fost declarați de instanță colaboratori ai Securității ca poliție politică.

Candidații care au verdict de necolaborare cu Securitatea.

Notă: la această categorie, nu există nivel de risc mediu.

Poți contribui și tu la punctajul candidatului

Pentru a putea vota acest canditat, te rugam logheaza-te cu facebook:


Rezultate punctaje (Repondenti: 65 )

Criteriu Risc minim Risc mediu Risc ridicat
Angajament democratic12.3 %18.5 %69.2 %
Integritate13.8 %16.9 %69.2 %
Atitudinea față de statul de drept12.3 %23.1 %64.6 %
Atitudine față de valorile europene și NATO18.5 %26.2 %55.4 %
Colaborare cu securitateaNon-colaboratorColaborator
*50.8 %49.2 %

Ramona Ioana Bruynseels

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Partidul Puterii Umaniste (social-liberal)

Masterat

Activitate profesională

 • Dec. 2018 – mai 2019 - Consilier de stat, responsabilă cu mediul de afaceri, în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului Viorica Dăncilă
 • Nov. 2017 – febr. 2018 - Secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului, guvernul condus de Mihai Tudose
 • Iul.-nov. 2017 - Consilier de stat la Secretariatul General al Guvernului
 • Iul.-nov. 2017 - Vicepreședinte al Asociației Române pentru Smart City și Mobilitate
 • Iun. 2016-iul. 2017 - Fondator, Business Integrator şi Facilitator la Boston Business Consult
 • Mai-nov. 2016 - Director executiv la Repatriot
 • 2011-2013 - Șef Cancelarie a președintelui executiv al BCR
 • 2009-2011 - Șef Departament Afaceri Comunitare și Consilier al președintelui executiv al BCR
 • 2007-2009 - Consilier al președintelui executiv al BCR
 • Dec. 2005-2007 - Manager Relații Corporate/Retail la BCR
 • Oct. 2003 – nov. 2005 - Preparator universitar la Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir”, Cluj-Napoca
 • Dec. 2002 – dec. 2003 - Consilier juridic la Direcţia Juridică a MAPN – Corpul 4 Armată Teritorial, Cluj-Napoca

Activitate politică

 • 2019 - Intră în Partidul Puterii Umaniste condus de Dan Voiculescu și este desemnată candidată pentru alegerile europarlamentare.
 • 2015-2016 - Specialistă în comunicare a vice-premierului Gabriel Oprea
 • În iunie 2019, Congresul Partidului Puterii Umaniste a ales-o în funcția de președinte al Biroului Executiv. Tot atunci a fost desemnată cu unanimitate de voturi candidat la Președinție din partea partidului.

Angajament democratic

În 2018 a susținut referendumul pentru familie.

Atitudine față de statul de drept

 • Ramona Ioan Bruynseels se declară împotriva imunității președintelui, parlamentarilor și miniștrilor, militând pentru desfințarea acesteia. (sursa)
 • Când a fost votată rezoluția în Parlamentul European împotriva României, aceasta s-a declarat de acord cu afirmaţia Mariei Grapini potrivit căreia “s-a creat o țară a procurorilor”. (sursa)

Colaborare cu securitatea

Nu există informații care să ateste acest lucru.

Integritate

Nu se cunosc probleme de integritate.

Atitudine față de valorile europene si NATO

Ramona Ioana Bruynseels nu are în program o viziune despre rolul României în UE sau NATO. Dar a declarat în cadrul unei emisiuni la Digi 24 că Rusia face parte din NATO. Ulterior a făcut precizarea că exprimarea sa ar fi fost nefericită.

Studii

 • 2014-2015 – Specializare la Școala de Guvernământ John F. Kennedy, Universitatea Harvard, SUA
 • 2002-2005 - Master în drept, Facultatea de Drept – Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca
 • 1998-2002 – Licență în drept, Facultatea de Drept a Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca

Controverse

 • Ramona Ioana Chirilă Lohan este numele pe care candidata l-a purtat înaine de căsătoria sa, în decembrie 2018, cu Dominic Bruynseels, actualmente președintele First Bank în România. Dominic Bruynseels a fost director general BCR în perioada 2008-2012.
 • Candidata critică aparatul guvernamental deși a lucrat în cadrul acestuia ani: ” Un sistem care de mult nu mai lucrează în folosul oamenilor de rând. O clasă politică obsedată de confruntarea dintre stânga și dreapta, în care nimeni nu mai ascultă pe nimeni, în care prioritățile sunt bulversate, iar ceea ce contează se pierde într-o mare de zgomot. Nu se mai face nimic, nu se mai construiește nimic”. (sursa)
 • Ramona Ioana Bryunseels a declarat în cadrul unei emisiuni la Digi 24 că Rusia face parte din NATO. Ulterior a făcut precizarea că exprimarea sa ar fi fost nefericită.
 • În timpul campaniei electorale au apărut conflicte între Ramona Ioana Bruynseels și membri din staff-ul său de campanie pe tema finanțării și organizării campaniei electorale. (sursa)

Prezența online

Editiile anterioare
×

Editiile anterioare