Timp rămas pana la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cetățenii din străinătate votează în zilele 8,9 si 10 noiembrie.

Candidat

Sebastian-Constantin Popescu

Compară Adaugă la favorite

Angajament democratic

Integritate

Atitudinea față de statul de drept

Atitudine față de valorile europene și NATO

Colaborare cu securitatea

Legenda

Angajament democratic

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice antidemocratice, care să pună la îndoială democrația ca regim politic optim pentru binele individual și colectiv, sub aspectul respectării drepturilor omului, al drepturilor politice și al promovării bunăstării cetățenilor. Atitudinile de limitare a independenței presei și libertății de exprimare sunt, de asemenea, incluse. La categoria angajamentului democratic sunt marcați cu:


Candidații care exprimă curent și fățiș opinii împotriva unor valori democratice esențiale, cum sunt toleranța față de minoritățile de orice fel sau față de categoriile sociale defavorizate, respectul față de procesul electoral liber și corect sau față de libertatea de exprimare și libertatea presei.

Candidații care exprimă sporadic și/sau indirect opinii cum sunt cele de la punctul 1., inclusiv prin exprimarea unor păreri pozitive, lipsite de context, la adresa unor regimuri unanim identificate drept dictatoriale/totalitare.

Candidații care nu exprimă opinii similare celor de la punctul 1.

Integritate

- Am urmărit dacă cei care candidează sunt cercetaţi penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal sau care pun sub semnul întrebării integritatea lor.La această categorie sunt marcați cu:


Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

- Am urmărit acțiunile sau poziționarea publică a candidaților în raport cu principiile statului de drept, ale separației puterilor în stat și ale domniei legii în defavoarea domniei voinței individuale. Statul de drept se întemeiază pe trei caracteristici: nevoia de a limita conferirea de putere discreționară forțelor de guvernământ, accesul la o instanță independentă în cazul în care puterea executivă se manifestă ilegal și importanța egalității în fața legii. Considerăm atacuri împotriva statului de drept inițiativele legislative și actele administrative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturile împotriva cererilor Parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, declarațiile repetate de discreditare a instituțiilor independente ale statului sau alte acțiuni care denotă nerespectarea principiului egalității în fața legii. La această categorie sunt marcați cu:


Candidații care, în calitate de parlamentari, au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ÎCCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente, dar şi candidații care, în calitate de membrii ai Guvernului, au inițiat acțiuni sau acte administrative de natură a limita independența justiției și/sau a limita acțiunile altor puteri în stat (președinte, parlament).

Candidații care au avut poziționări susținute și repetate împotriva domniei legii, a principiilor separației puterilor în stat.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene/euro-atlantice

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice anti-occidentale ori declarații și/sau acțiuni publice împotriva valorilor promovate de UE/SUA și apărate de NATO, valori aferente generic democrației liberale moderne, care includ democrația politică, drepturile omului, libertatea de exprimare etc. La această categorie sunt marcați cu :


Candidaţii care au o exprimare constantă, uneori virulentă, anti-occidentală, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE/NATO și care promovează o retorică suveranistă. De asemenea, tot aici sunt incluşi candidaţii care fac declarații și/sau au acțiuni publice împotriva valorilor europene și euroatlantice, inclusiv în sprijinul regimurilor de tip iliberal.

Candidaţii care au avut cel puțin o poziție anti-occidentală exprimată sau care au contestat sporadic obiective și valori ale UE/NATO, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă.

Candidaţii care nu au exprimat nicio poziție publică anti-occidentală, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE/NATO, acoperite însă de angajamentul lor clar pro-occidental.

Colaborare cu Securitatea

– Am urmărit dacă cei care candidează au colaborat sau nu cu fosta Securitate, așa cum este definită această legătură în Legea de funcționare a Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La această categorie sunt marcați cu :


Candidații care au fost declarați de instanță colaboratori ai Securității ca poliție politică.

Candidații care au verdict de necolaborare cu Securitatea.

Notă: la această categorie, nu există nivel de risc mediu.

Poți contribui și tu la punctajul candidatului

Pentru a putea vota acest canditat, te rugam logheaza-te cu facebook:


Rezultate punctaje (Repondenti: 24 )

Criteriu Risc minim Risc mediu Risc ridicat
Angajament democratic29.2 %12.5 %58.3 %
Integritate33.3 %12.5 %54.2 %
Atitudinea față de statul de drept33.3 %4.2 %62.5 %
Atitudine față de valorile europene și NATO33.3 %4.2 %62.5 %
Colaborare cu securitateaNon-colaboratorColaborator
*66.7 %33.3 %

Sebastian-Constantin Popescu

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Partidul Noua Românie

Facultate

Activitate profesională

 • 2009-prezent - Redactor-șef al site-urilor www.exclusivnews.ro și www.recentnews.ro
 • Noiembrie 2010- martie 2011 - Angajat la Agro Channel
 • 2007-2012 – Medic veterinar
 • Martie-iunie 2007 - Angajat la Analog TV Timișoara

Activitate politică

2015-prezent - Fondator și președinte al Partidului Noua Românie.

Angajament democratic

Este fondator al Partidului Noua Românie, al cărui statut înfățișează acest proiect politic drept unul democratic de centru-dreapta. ”PNR militează pentru libertatea de exprimare în societate, a pluralismului politic şi a separaţiei puterilor în stat, încurajând societatea civilă să se implice activ în societate. (...) promovează valorile democratice și susţine modernizarea țării și respectarea dreptului la proprietate. (...) militează pentru respectarea strictă a drepturilor fundamentale și libertăților omului, pentru garantarea dreptului la o viață decentă, prin acces la educație, sănătate, justiție, echitate socială, dezvoltare profesională, libertate de exprimare, presă liberă, ocrotirea familiei și protecția mediului înconjurător. (...) combate fără rezerve, manifestările extremiste, rasiste, şoviniste, cât și pe cele de segregare etnică, sau pe criterii religioase, politice, de orientare sexuală sau opinie.”

Atitudine față de statul de drept

 • În ianuarie 2019 a solicitat Guvernului României să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să abroge Legea 169/2017, privind recursul compensatoriu, conform Exclusivnews, site de stiri deținut de Sebastian Popescu. (sursa)
 • În aprilie 2018 Sebastian Popescu anunța pe pagina de web a partidului pe care îl conduce că solicită public desecretizarea tuturor protocoalelor întocmite între SRI și instituțiile statului.
 • În programul său electoral a declarat că va respecta toate deciziile Curții Constituționale și ale Parlamentului, că va respecta separația puterilor în stat și se va lupta pentru reformarea justiției, fără a explica cum anume.
 • De asemenea, a declarat că nu ar numi în vreo funcție persoane compromise moral – fără a explica ce înțelege prin acest lucru –, persoane aflate în curs de cercetare penală, condamnate pentru fapte de corupţie sau pentru fapte antisociale grave. (sursa)

Colaborare cu securitatea

Nu există informații care să ateste acest lucru.

Integritate

Nu există informații referitoare la riscuri de integritate.

Atitudine față de valorile europene si NATO

 • A declarat că va lupta pentru admiterea României în Spațiul Schengen şi că va face toate demersurile necesare pentru ridicarea vizelor SUA pentru cetăţenii români.
 • A anunțat că, dacă va fi ales președinte, nu va mai accepta o „vreme a capului plecat” în fața celorlalte țări, că va lupta ca România să fie tratată ca partener egal în cadrul UE și că nu vor fi tolerate imixtiuni în treburile interne ale României.
 • Consideră unirea cu Republica Moldova o prioritate.
 • Dorește eforturi diplomatice susținute pentru recuperarea, din Rusia, a tezaurului sau a contravalorii sale în bani și a altor creanțe istorice pe care alte state străine le au față de România. (sursa)

Studii

 • 2000-2006 - Licențiat în Medicină veterinară, Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara

Controverse

 • Coordonează două site-uri de știri www.exclusivnews.ro și www.recentnews.ro, aflate în portofoliul companiei Exclusiv News SRL pe care o deține în calitate de acționar unic.
 • A predat declarații de avere și de interese goale la înscrierea în cursa prezidențială, deși pe site-ul partidului său se declară unic acționar al companiei Exclusiv News SRL. Totodată, pe site-ul acesteia se menționează deținerea conţinutului şi design-ului acestuia de către SC PR Media RTP SRL.
 • Biroul Electoral Central a sesizat Parchetul General împotriva a opt candidați la alegerile prezidențiale, în contextul în care, în urma verificărilor, instituția a constatat elemente de similitudine la semnăturile depuse de aceștia. Sebastian Popescu se numără printre cei opt. (sursa)

Prezența online

Editiile anterioare
×

Editiile anterioare