Timp rămas pana la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cetățenii din străinătate votează în zilele 8,9 si 10 noiembrie.

Candidat

Theodor Paleologu

Angajament democratic

Integritate

Atitudinea față de statul de drept

Atitudine față de valorile europene și NATO

Colaborare cu securitatea

Legenda

Angajament democratic

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice antidemocratice, care să pună la îndoială democrația ca regim politic optim pentru binele individual și colectiv, sub aspectul respectării drepturilor omului, al drepturilor politice și al promovării bunăstării cetățenilor. Atitudinile de limitare a independenței presei și libertății de exprimare sunt, de asemenea, incluse. La categoria angajamentului democratic sunt marcați cu:


Candidații care exprimă curent și fățiș opinii împotriva unor valori democratice esențiale, cum sunt toleranța față de minoritățile de orice fel sau față de categoriile sociale defavorizate, respectul față de procesul electoral liber și corect sau față de libertatea de exprimare și libertatea presei.

Candidații care exprimă sporadic și/sau indirect opinii cum sunt cele de la punctul 1., inclusiv prin exprimarea unor păreri pozitive, lipsite de context, la adresa unor regimuri unanim identificate drept dictatoriale/totalitare.

Candidații care nu exprimă opinii similare celor de la punctul 1.

Integritate

- Am urmărit dacă cei care candidează sunt cercetaţi penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal sau care pun sub semnul întrebării integritatea lor.La această categorie sunt marcați cu:


Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

- Am urmărit acțiunile sau poziționarea publică a candidaților în raport cu principiile statului de drept, ale separației puterilor în stat și ale domniei legii în defavoarea domniei voinței individuale. Statul de drept se întemeiază pe trei caracteristici: nevoia de a limita conferirea de putere discreționară forțelor de guvernământ, accesul la o instanță independentă în cazul în care puterea executivă se manifestă ilegal și importanța egalității în fața legii. Considerăm atacuri împotriva statului de drept inițiativele legislative și actele administrative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturile împotriva cererilor Parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, declarațiile repetate de discreditare a instituțiilor independente ale statului sau alte acțiuni care denotă nerespectarea principiului egalității în fața legii. La această categorie sunt marcați cu:


Candidații care, în calitate de parlamentari, au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ÎCCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente, dar şi candidații care, în calitate de membrii ai Guvernului, au inițiat acțiuni sau acte administrative de natură a limita independența justiției și/sau a limita acțiunile altor puteri în stat (președinte, parlament).

Candidații care au avut poziționări susținute și repetate împotriva domniei legii, a principiilor separației puterilor în stat.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene/euro-atlantice

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice anti-occidentale ori declarații și/sau acțiuni publice împotriva valorilor promovate de UE/SUA și apărate de NATO, valori aferente generic democrației liberale moderne, care includ democrația politică, drepturile omului, libertatea de exprimare etc. La această categorie sunt marcați cu :


Candidaţii care au o exprimare constantă, uneori virulentă, anti-occidentală, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE/NATO și care promovează o retorică suveranistă. De asemenea, tot aici sunt incluşi candidaţii care fac declarații și/sau au acțiuni publice împotriva valorilor europene și euroatlantice, inclusiv în sprijinul regimurilor de tip iliberal.

Candidaţii care au avut cel puțin o poziție anti-occidentală exprimată sau care au contestat sporadic obiective și valori ale UE/NATO, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă.

Candidaţii care nu au exprimat nicio poziție publică anti-occidentală, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE/NATO, acoperite însă de angajamentul lor clar pro-occidental.

Colaborare cu Securitatea

– Am urmărit dacă cei care candidează au colaborat sau nu cu fosta Securitate, așa cum este definită această legătură în Legea de funcționare a Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La această categorie sunt marcați cu :


Candidații care au fost declarați de instanță colaboratori ai Securității ca poliție politică.

Candidații care au verdict de necolaborare cu Securitatea.

Notă: la această categorie, nu există nivel de risc mediu.

Poți contribui și tu la punctajul candidatului

Pentru a putea vota acest canditat, te rugam logheaza-te cu facebook:


Rezultate punctaje (Repondenti: 92 )

Criteriu Risc minim Risc mediu Risc ridicat
Angajament democratic54.3 %17.4 %28.3 %
Integritate54.3 %17.4 %28.3 %
Atitudinea față de statul de drept55.4 %18.5 %26.1 %
Atitudine față de valorile europene și NATO62.0 %14.1 %23.9 %
Colaborare cu securitateaNon-colaboratorColaborator
*71.7 %28.3 %

Theodor Paleologu

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

PMP

Doctorat

Activitate profesională

 • 2010-2011 Conferențiar titular la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative
 • Dec.2008-dec.2009 Ministru al Culturii, Cultelor și Patrimoniului de Stat în guvernul Emil Boc
 • 2005-2008 Ambasadorul României în Danemarca și Islanda
 • 2000-2009 Lector titular la Universitatea „Petre Andrei” Iaşi, Facultatea de Ştiinţe Politice
 • 1998-2000 Asistent titular la Universitatea „Petre Andrei” Iaşi, Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială
 • 1996-1998 Asistent suplinitor la Universitatea „Petre Andrei” Iaşi, Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială
 • 1994-1996 Referent la Universitatea „Al. I. Cuza2 Iaşi, Facultatea de Filosofie

Activitate politică

 • 2014 – demisionează din PDL și intră în Partidul Mișcarea Populară
 • 2012-2016 Deputat din partea Partidului Democrat Liberal până în februarie 2014
 • 2008-2012 Deputat din partea PDL
Mai multe detalii despre activitatea parlamentară din cele două legislaturi aici.

Angajament democratic

Ca deputat, Theodor Paleologu a inițiat un proiect – devenit apoi lege – de inființare a Muzeului Ororilor Comuniste.

Atitudine față de statul de drept

 • Theodor Paleologu este un apărător al statului drept, el fiind și unul dintre susținătorii DNA. În momentele când instituția a fost atacată acesta a declarat: „Comparația DNA-Securitate este o minciună nerușinată.” (sursa)
 • În programul de guvernare acesta spune că va întări respectul față de lege. (sursa)

Colaborare cu securitatea

Nu există informații care să ateste acest lucru. 

Integritate

Nu se cunosc probleme de integritate. 

Atitudine față de valorile europene si NATO

 • Candidatul prezidențial al PMP, Theodor Paleologu, a declarat despre Uniunea Europeană ca este un „un pigmeu politic”. Acesta consideră un avantaj faptul ca nu suntem în Spațiul Schengen pentru că acest lucru a ferit România de valurile de imigranți, dezavantajul neapartenenței fiind pierderile economice. (sursa)
 • Este un puternic susținător al NATO, considerând de bun augur prezența Trupelor Aliate în România. (sursa)

Studii

 • 1998-2001 - Doctorat în Studii Politice, la Centre Raymond Aron, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris
 • 1996-2001 - Licență, școala de administrațe Ecole Normale Superieure, Paris
 • 1996-1998 - Master în Filosofie, Specializarea Filosofia religiei, studii aprofundate, UFR de Philosophie, Universitatea Paris I Sorbonne, Paris
 • 1992-1995 - Licenţiat în Filosofie la UFR de Philosophie, Universitatea Paris I Sorbonne, Paris
 • 1990-1992 - Absolvent al Liceului „Stanislas”, din Paris

Controverse

 • Theodor Paleologu susține ideea ca România să redevină monarhie. Printre ideile susținute de el în trecut, conform Mediafax, se numără și legalizarea prostituției și interzicerea cerșetoriei în București.
 • După verdictul din prima instanță de colaborare cu Securitatea dat lui Traian Băsescu, Theodor Paleologu s-a ferit să îl condamne declarând: „Ar fi absolut nedemn de mine, acum, să dau o copită de măgar unui leu rănit.” (sursa)
 • Candidatul propune ca în România să existe un antrenament militar civic obligatoriu, atât pentru fete cât și pentru băieți. (sursa)

Prezența online

Editiile anterioare
×

Editiile anterioare