Timp rămas pana la primul tur al alegerilor prezidențiale din România.

Cetățenii din străinătate votează în zilele 8,9 si 10 noiembrie.

Candidat

Viorel Cataramă

Angajament democratic

Integritate

Atitudinea față de statul de drept

Atitudine față de valorile europene și NATO

Colaborare cu securitatea

Legenda

Angajament democratic

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice antidemocratice, care să pună la îndoială democrația ca regim politic optim pentru binele individual și colectiv, sub aspectul respectării drepturilor omului, al drepturilor politice și al promovării bunăstării cetățenilor. Atitudinile de limitare a independenței presei și libertății de exprimare sunt, de asemenea, incluse. La categoria angajamentului democratic sunt marcați cu:


Candidații care exprimă curent și fățiș opinii împotriva unor valori democratice esențiale, cum sunt toleranța față de minoritățile de orice fel sau față de categoriile sociale defavorizate, respectul față de procesul electoral liber și corect sau față de libertatea de exprimare și libertatea presei.

Candidații care exprimă sporadic și/sau indirect opinii cum sunt cele de la punctul 1., inclusiv prin exprimarea unor păreri pozitive, lipsite de context, la adresa unor regimuri unanim identificate drept dictatoriale/totalitare.

Candidații care nu exprimă opinii similare celor de la punctul 1.

Integritate

- Am urmărit dacă cei care candidează sunt cercetaţi penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal sau care pun sub semnul întrebării integritatea lor.La această categorie sunt marcați cu:


Candidații urmăriți penal, trimiși în judecată, condamnați penal în primă instanţă sau definitiv, incompatibili, în conflict de interese sau implicați în situații foarte grave cu potențial penal.

Candidații implicați în alte situații grave care pun sub semnul întrebării integritatea lor.

Candidații fără probleme definite anterior.

Stat de drept

- Am urmărit acțiunile sau poziționarea publică a candidaților în raport cu principiile statului de drept, ale separației puterilor în stat și ale domniei legii în defavoarea domniei voinței individuale. Statul de drept se întemeiază pe trei caracteristici: nevoia de a limita conferirea de putere discreționară forțelor de guvernământ, accesul la o instanță independentă în cazul în care puterea executivă se manifestă ilegal și importanța egalității în fața legii. Considerăm atacuri împotriva statului de drept inițiativele legislative și actele administrative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturile împotriva cererilor Parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor, declarațiile repetate de discreditare a instituțiilor independente ale statului sau alte acțiuni care denotă nerespectarea principiului egalității în fața legii. La această categorie sunt marcați cu:


Candidații care, în calitate de parlamentari, au avut inițiative legislative de limitare a atribuțiilor DNA, ANI, ÎCCJ sau de schimbare a legislației penale în sensul dezincriminării unor fapte penale pentru foloase personale sau partinice, cu voturi împotriva ridicării imunității colegilor parlamentari sau cu declarații repetate pentru subminarea credibilității instituțiilor judiciare independente, dar şi candidații care, în calitate de membrii ai Guvernului, au inițiat acțiuni sau acte administrative de natură a limita independența justiției și/sau a limita acțiunile altor puteri în stat (președinte, parlament).

Candidații care au avut poziționări susținute și repetate împotriva domniei legii, a principiilor separației puterilor în stat.

Candidații fără probleme definite anterior.

Valori Europene/euro-atlantice

- Am urmărit dacă cei care candidează au avut poziții publice anti-occidentale ori declarații și/sau acțiuni publice împotriva valorilor promovate de UE/SUA și apărate de NATO, valori aferente generic democrației liberale moderne, care includ democrația politică, drepturile omului, libertatea de exprimare etc. La această categorie sunt marcați cu :


Candidaţii care au o exprimare constantă, uneori virulentă, anti-occidentală, marcată de contestarea pe scară extinsă a obiectivelor și valorilor UE/NATO și care promovează o retorică suveranistă. De asemenea, tot aici sunt incluşi candidaţii care fac declarații și/sau au acțiuni publice împotriva valorilor europene și euroatlantice, inclusiv în sprijinul regimurilor de tip iliberal.

Candidaţii care au avut cel puțin o poziție anti-occidentală exprimată sau care au contestat sporadic obiective și valori ale UE/NATO, inclusiv prin poziționarea prea naționalistă.

Candidaţii care nu au exprimat nicio poziție publică anti-occidentală, fiind permise cel mult scăpări contra unor obiective și valori ale UE/NATO, acoperite însă de angajamentul lor clar pro-occidental.

Colaborare cu Securitatea

– Am urmărit dacă cei care candidează au colaborat sau nu cu fosta Securitate, așa cum este definită această legătură în Legea de funcționare a Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). La această categorie sunt marcați cu :


Candidații care au fost declarați de instanță colaboratori ai Securității ca poliție politică.

Candidații care au verdict de necolaborare cu Securitatea.

Notă: la această categorie, nu există nivel de risc mediu.

Poți contribui și tu la punctajul candidatului

Pentru a putea vota acest canditat, te rugam logheaza-te cu facebook:


Rezultate punctaje (Repondenti: 59 )

Criteriu Risc minim Risc mediu Risc ridicat
Angajament democratic16.9 %37.3 %45.8 %
Integritate11.9 %15.3 %72.9 %
Atitudinea față de statul de drept15.3 %28.8 %55.9 %
Atitudine față de valorile europene și NATO25.4 %33.9 %40.7 %
Colaborare cu securitateaNon-colaboratorColaborator
*22.0 %78.0 %

Viorel Cataramă

PARTID

NIVEL DE EDUCAțIE

Dreapta Liberală

Doctorat

Activitate profesională

 • 2015-prezent - Membru în Comitetul de Direcţie Crucea Roşie Română
 • 2015 – prezent - Preşedintele Filialei llfov a Crucii Roşii Române
 • 2013 devine membru în Consiliul Investitorilor Români.
 • 2002 devine membru în Comitetul Director al Asociației Producătorilor de Mobilă din România.
 • 1992-1996 - Preşedintele Federaţiei Române de Tenis
 • 1991 - Secretar de stat în Ministerul Comerțului și Turismului, în Guvernul Petre Roman
 • 1990-prezent - Director general al Grupului de firme Elvila cu afaceri în domeniile producției de mobilă, servicii financiare, valori mobiliare, asigurări, presă etc.
 • 1987 - Director pentru Europa de Est al firmei Belco – Belgia, la Camera de Comerț și Industrie a României
 • 1984-1987 - Economist la Tehnoforestexport

Activitate politică

 • 2018 - Părăsește PNL pentru a înființa partidul Dreapta Liberală.
 • 2017 - Prim-vicepreședinte al PNL Sector 2
 • 2003 - Vicepreședinte al Filialei București a PNL
 • 2002 - Vicepreședinte PNL
 • 2001 - Prim-vicepreședinte al Partidului Alianța pentru România
 • 1999 - Preşedinte al Partidului Național Român
 • 1996-2000 Senator PNL de Bacău, preşedinte al Comisiei Economice a Senatului
 • 1993-1999 - Vicepreședinte al Partidului Național Liberal
 • 1992-1993 - Președinte al Noului Partid Liberal
 • 1990-1992 - Membru în Comitetul Director al Partidului Național Liberal-Aripa Tânără

Angajament democratic

Viorel Cataramă consideră că România ar trebui să ia ca exemplu de democrație Marea Britanie. (sursă)

Atitudine față de statul de drept

Împreună cu partidul său susține „consolidarea independenței justiției și a separației puterilor în stat.” (sursa)

Colaborare cu securitatea

Conform unei adeverințe eliberate de CNSAS, Viorel Cataramă nu a fost colaborator al Securității, dar a fost sursă a Securității având nume conspirative precum "Viorel", "W" sau "Voicu". (sursa)

Integritate

Nu există informații care să ateste probleme de integritate.

Atitudine față de valorile europene si NATO

 • Viorel Cataramă se declară un susținător puternic al capitalului privat și mediului de afaceri. În ianuarie 2019 Cataramă a protestat împotriva unor măsuri ale Uniunii Europene despre care consideră că sunt o discriminare la adresa transportatorilor români.
 • Într-un interviu acordat revistei MAS Cataramă se declară un susținător al capitalului autohton: ”partidele din România susţin globalizarea, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, eu susţin statul naţiune, care încurajează producţia internă, exporturile şi dezvoltarea sectorului privat.”
 • In aceelași interviu Cataramă insistă pe consolidarea relațiilor României cu partenerii din UE și NATO cu scopul întăririi strategiei de apărare a țării mai ales în contextul apariției fricțiunilor între unele țări membre NATO (poziția Turciei și conflictul latent cu SUA) și susține, de asemenea, întărirea relațiilor României cu flancul nord-estic. (sursa)

Studii

 • 2004 - Obține doctoratul în economie, titlu acordat de Academia de Studii Economice (ASE) din București, Catedra de Relații Economice Internațional
 • 1980 – Licență, Facultatea de Comerț, din cadrul ASE

Controverse

 • A fost cercetat pentru înșelăciune în dosarul SAFI, dar a fost achitat în 2006. (sursa)
 • A fost devoalat ca fiind în serviciul DIE, actualul SIE. (sursa)
 • În anii dinainte de Revoluție, Cataramă a lucrat în comerțul exterior, un domeniu tradițional controlat de Securitate. Totuși, declară că nu a colaborat cu Securitatea. (sursa)
 • Partidul Dreapta Liberală condus de Cataramă a anunțat intenția de a demara un referendum pentru al cărui rezultat ar fi să limiteze numărul de angajaţi de la stat la 10% din total, susţinând că situaţia actuală a generat “o discriminare accentuată”. (sursa)
 • Biroul Electoral Central a depus o plângere penală referitoare la existența unor similitudini în listele de semături depuse de Viorel Cataramă pentru candidatura sa la alegerile prezidențiale. Cataramă nu a fost singurul candidat în această situație. (sursa)

Prezența online

Editiile anterioare
×

Editiile anterioare